La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters afronten amb optimisme el Dia del Llibre

Cambra del Llibre de Catalunya,

Els llibreters i els editors afronten amb optimisme un Dia del Llibre que s’escaurà en jornada laborable, després de dos anys en què la festa s’esqueia en festiu. “Confiem que el fet que sigui jornada laborable incentivi encara més els bons resultats aconseguits els dos darrers anys, tant en participació com en vendes”, diu M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters. Per la seva banda, la Cambra del Llibre de Catalunya destaca «l’esforç de llibreters, editors, distribuïdors i impressors i també de les Administracions, perquè Sant Jordi sigui un any més la gran festa del llibre i de la rosa», segons afirma el seu president, Patrici Tixis.

La presidenta del Gremi de Llibreters valora com a “positiu” el fet que la jornada torni a caure en una dia laborable, circumstància que “habitualment ha potenciat la participació i la compra de llibres per part del públic”. Tot i així, remarca que els últims dos Sant Jordis han estat molt bons malgrat caure en festiu, gràcies a “la naturalesa d’una festa que incorpora continguts i valors de literatura més enllà de les vendes, que ha crescut de manera espectacular tant en parades com en públic, fins i tot transcendint les nostres fronteres, i que compta amb la complicitat d’una majoria de la ciutadania que se l’ha feta seva”.

Pel que fa a les vendes, el Gremi de Llibreters, que va tancar la diada de l’any passat amb una facturació de 21,80 ME, amb un creixement d’un 4% respecte a 2016, no es vol marcar cap objectiu econòmic conscient de la incertesa del context actual. Tot i així, el Gremi encara la cita amb optimisme perquè la diada sempre és un parèntesi d’amor al llibre i davant del fet que la recuperació que ha experimentat el sector els últims tres anys fa pensar que l’estancament dels darrers mesos respon més al context social que no pas a una realitat sectorial.


Una festa per a projectar Catalunya al món

El Gremi de Llibreters dóna suport aquest 2018 a diverses iniciatives impulsades per l’Agència Catalana del Turisme de la Generalitat amb motiu de l’Any del Turisme Cultural. Cal assenyalar que el Govern ha escollit el Dia del Llibre i Sant Jordi com una de les manifestacions que millor expliquen Catalunya al món. És per això que Gremi i Agència han programat diverses accions, d’entre les quals la visita, el mateix dia 23 d’abril, d’un grup de mitjans i periodistes internacionals a Barcelona perquè visquin la jornada a peu de carrer, interactuïn amb la premsa catalana i coneguin, de la mà del Gremi, què significa la jornada a nivell social, cultural i econòmic. Aquesta trobada es farà en el marc incomparable d’una joia del nostre patrimoni cultural, la Casa de les Punxes, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch, als gerents de la qual donem les gràcies per la seva col·laboració.

D’altra banda, el Gremi promourà entre les llibreries europees un concurs d’aparadors que consistirà a incorporar elements vinculats al Dia del Llibre i la Rosa en els establiments. La llibreria guanyadora obtindrà com a premi un viatge a Catalunya, gentilesa de l’Agència Catalana de Turisme.

La festa del llibre i la rosa com més va més adeptes guanya arreu del món. Aquest fet, i sobretot la tradició de la nostra festa, va impulsar la candidatura davant la Unesco perquè la festa fos declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els treballs de dosumentació i argumentari ja s’han finalitzat i presentat davant l’organisme internacional. Confiem que accions com les que promou el Govern i a les quals el Gremi s’afegeix, ajudin a donar l’impuls necessari perquè la declaració sigui un fet.


Més espai per a la festa a Barcelona

El Gremi de Llibreters es congratula de l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona gràcies al qual s’incorporen nous espais que faciliten el passeig entre parades, alhora que descongestionen zones saturades i se n’afavoreix la mobilitat i seguretat. Així, s’incorpora el carrer del Consell de Cent, en el tram comprès entre Passeig de Gràcia – Rambla de Catalunya i Balmes. S’aconsegueix, així, un connector entre les dues vies que concentren la majoria de parades, que se suma al de la Diagonal per la part de dalt, iniciat fa un aprell d’anys. Continua l’aposta pel Passeig de Sant Joan, dedicat al públic infantil, juvenil i familiar, com també al còmic i l’àlbum il·lustrat, i la potenciació de la resta de barris de la ciutat com a nuclis actius i imprescindibles.

La celebració al conjunt de Catalunya és molt important per al Gremi, no tan sols per la rellevància de les llibreries i dels autors presents, sinó també per la població a la qual serveixen. La facilitació d’acords a nivell de pobles i ciutats que potenciïn la festa i el rol de les llibreries forma part de l’estratègia del Gremi.


Col·laboració amb empreses i institucions

El Gremi de Llibreters de Catalunya estableix acords de col·laboració i patrocini amb entitats i empreses interessades a donar suport a l’organització del Dia del Llibre. És el cas de Bonpreu-Esclat i Caser Assegurances, patrocinadors del Dia del Llibre 2018, i de la Casa de les Punxes, la Confraria del Cava, l’Ateneu Barcelonès, Barcelona Capital Literària, l’Any del Turisme Cultural, Transloan, Libelista i l’Arts Santa Mònica, que en són col·laboradors.

I com sempre, un agraïment especial al suport de la Cambra del Llibre de Catalunya, de la qual el Gremi forma part.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies